Per una educació pública, inclusiva, no segregadora, laica, gratuïta i de qualitat!
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

619.384.570

932.782.143

El projecte AFEX torna a la Universitat

Un any més, els centres educatius que han participat en el programa AFEX visiten la Facultat d’Educació de la Universitat Autònoma de Barcelona repetint l’experiència del curs passat.

El passat 31 de maig, l’Institut La Ribera de Montcada i Reixac i els instituts Jonqueres i Termes, ambdós de Sabadell, van ser convidats a la Facultat d’Educació de la Universitat Autònoma de Barcelona, per explicar a l’alumnat dels graus d’Educació Primària i Educació Infantil el programa Aprenem Famílies en Xarxa (AFEX), en el marc de l’assignatura d’Acollida Lingüística a l’Escola.

Aquesta activitat d’intercanvi entre els centres d’educació secundària i l’alumnat de l’assignatura d’Acollida Lingüística a l’Escola va poder-se fer gràcies al treball col·laboratiuentre Casa Àsia, el Grup de Recerca en Educació, Interacció i Plurilingüisme (GREIP), la Federació d’Associacions de Famílies d’Alumnes d’Ensenyament Secundari de Catalunya (FAPAES), i els tres instituts que han participat durant aquest curs 2022-2023 al projecte
AFEX.

En aquesta trobada van participar les tres dinamitzadores d’AFEX, les alumnes d’AFEX, una estudiant en pràctiques i quatre persones voluntàries. L’experiència va ser molt enriquidora, tant per l’intercanvi d’experiències entre les alumnes dels diferents centres d’AFEX, com per l’enriquiment cultural i lingüístic de les participants, algunes d’elles originàries de Pakistan, l’Índia, Bangladesh, Marroc i Equador; i alhora pel repte per part de les estudiant d’adreçar a l’alumnat de les Facultats d’Educació en les llengües que han estat aprenent: el català i el castellà.

La trobada va afavorir, per una banda, un espai de treball en grups, on les estudiants d’AFEX i l’alumnat dels graus d’educació primària i infantil van poder intercanviar punts de vista sobre el sistema educatiu català, l’aula d’acollida, els aprenentatges lingüístics, així com experiències sobre els processos migratoris, les metodologies emprades al projecte AFEX i els resultats obtinguts.

Per altra banda, durant la trobada es van realitzar dos tallers en els quals les estudiants d’AFEX van impartir classes d’àrab i urdú a l’alumnat universitari, essent una experiència gratificant pel fet d’intercanviar el rol d’estudiants-mestres. Aquesta activitat, a més, va permetre destacar la importància de preservar i promoure la diversitat lingüística a Catalunya.

La trobada va finalitzar amb una visita guiada per la universitat per part de l’alumnat de les facultats d’educació, un tast gastronòmic a càrrec de les participants d’AFEX, i amb el pensament compartit que és fonamental la col·laboració entre les institucions d’àmbit educatiu i projectes com el dl’AFEX per aconseguir una educació més inclusiva i de qualitat.

El projecte AFEX és un projecte d’educació intercultural i inclusiva basat en l’ensenyament del català, el castellà i la informàtica des de la llengua materna de les famílies migrades, amb l’objectiu d’apropar-les al funcionament del sistema educatiu català i promoure la seva integració. Es tracta d’un projecte d’Aprenentatge i Servei Comunitari (APS) que desenvolupa una metodologia plurilingüe i multinivell gràcies al suport de l’alumnat voluntari.